BIRDS & ANIMAL GEZONDHEIDSMIX Voedingssupplement tegen verenplukken

Het verenplukken en -bijten is een heel onaangenaam verschijnsel. Verenplukken en -bijten heeft verschillende gradaties. Er zijn vogels die hun losse dekveren uitrukken en afknagen. Dit gebeurt vooral binnen schouder- en borstbereik. Andere vogels plukken hun lichaam volkomen kaal, met uitzondering van de niet bereikbare kopveren.

Mogelijke oorzaken

Bij grote papegaaien komt het verschijnsel verhoudingsgewijs het meest voor, met name bij papegaaien die afzonderlijk worden gehouden. De oorzaken zijn divers, maar meestal is de aandoening te wijten aan een tekort aan aminozuren. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn huidziekten die veel jeuk veroorzaken of voedseltekort.

Eiwitten

De meest specifieke behoefte van vogels betreft eiwitten. Het kan niet voldoende worden benadrukt dat een goede "eiwithuishouding" van groot belang is. De dagelijkse voeding moet dus steeds weer voor een goed uitgebalanceerde aanvoer zorgen.

De vogel kan tien aminozuren niet zelf aanmaken: de essentiële aminozuren, die dus niet in het voedsel mogen ontbreken. De noodzakelijke aminozuren zijn:
1 Arginine, 2 Histidine, 3 Isoleucine, 4 Leucine, 5 Lysine, 6 Methionine, 7 Fenylalanine, 8 Threonine, 9 Tryptophaan en 10 Valine.

Een goede eiwitsamenstelling is dus van groot belang voor de gezondheid van de vogel. Een tekort aan goede eiwitten uit zich in verenplukken en -bijten.

Gebruiksaanwijzing

De eerste vier weken dagelijks een lepel gezondheidsmix per dag. Daarna 5 maal per week een lepel gezondheidsmix per dag. De gezondheidsmix kan eventueel worden vermengd met fruit. Zorg dat de vogels voldoende calcium en fosfor binnenkrijgen.

Birdmix Voedingssupplement Pellet Papegaai Papegaai die veren plukt Oorzaak plukkende papegaai Parkiet Kanarie Voeding voor vogels Papegaai verenplukken Plukkende papegaai Lori food Voer voor lori's Broedconditie Kweken Parkiet verenplukken Plukkende Parkiet Pellets Papegaai Conditie Conditie Papegaai Verenplukken Oorzaak verenplukken